Zdrowe i szybkie śniadania – przepisy

0
49

Jedni zaczynają dzień tylko od kawy, potem długo, długo nic. Inni nie wyobrażają sobie dnia bez pysznego śniadania, które dodaje energii i stawia na nogi. Ja jestem zdecydowanie w tej drugiej grupie. Nie wyjdę z domu bez śniadania. Obowiązkowo rano wypijam gorącą herbatę, najlepiej z pokrzywy i zjadam coś dobrego. Dla mnie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i od niego zależy moje samopoczucie. Dlatego zawsze w kuchni mam kilka śniadaniowych produktów, z których szybko mogę coś wyczarować.

Zdrowe i szybkie śniadania 

Jakie cechy powinno mieć dobre śniadanie? Powinno być szybkie. Przecież nikt rano nie dysponuje ekstra godziną na szykowanie wymyślnego dania. Powinno być zdrowe, czyli niech to będzie witaminowa i energetyczna bomba! Dobrze byłoby, gdyby było tanie. Kawiory odpadają, ale można wykorzystać masę innych produktów, które nie będą kosztowały krocie. I oczywiście śniadanie nie powinno być nudne. Zjadanie codziennie kanapek z serem i pomidorem jakoś mi się nie widzi, więc dbam o to, żeby było różnorodnie.

Jeśli zaglądasz tu regularnie, to pewnie czytałaś tekst o planowaniu zakupów na cały tydzień w ramach nauki oszczędzania . Planując zakupy, pomyśl też o śniadaniach. Tylko jak tu wymyślić na każdy dzień coś fajnego? Choć gotować bardzo lubię, to mistrzem noża kuchennego nie jestem i jakoś tak z tą kreatywnością kulinarną bywa u mnie różnie.

1. Koktajl idealny na śniadanie

Składniki:

2 banany
1 dojrzałe awokado
3 łyżki płatków owsianych (mogą też być jęczmienne/orkiszowe)
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżka miodu
Szczypta soliTaka ilość składników da nam dwie duże szklanki koktajlu. Dzięki płatkom owsianym jest bardzo sycący i ma masę prozdrowotnych właściwości – w końcu awokado to jeden z super foods 😉

Co do awokado, jeśli całe awokado to za dużo dobra w jednym posiłku ( to kaloryczny owoc), można jedną połówkę zostawić na przekąskę.

2. Awokado z tuńczykiem

Składniki:

Awokado
Tuńczyk z puszki w sosie własnym (odcedzony)
Sok z cytryny i natka pietruszki

W miejsce pestki w awokado nakładamy odcedzonego tuńczyka. Przyprawiamy i gotowe. Szybkie i łatwe śniadanie. Jednego dnia możesz przygotować koktajl z połówki awokado, a następnego to danie.

3. Owsianka BEZ mleka, za to z owocami

Składniki:

Kilka łyże płatków owsianych
Szklanka wody
Odrobina masła i soli
Mrożone owoce jakie są na stanie (truskawki, maliny, wiśnie itd)

Płatki zalewamy wodą, dodajemy sól. Jak woda zacznie się gotować, dodajemy masło i garść mrożonych owoców. Całość gotujemy około 5 minut, aż owoce będą miękkie.Takie śniadanie uwielbia moja córka. Czasem gdy mamy pomarańcze, na koniec dodaję do gotowej owsianki trochę cząstek i świeżo wyciśnięty sok. Pyyyyycha!

4. Zapiekane owoce pod kruszonką z płatków owsianych

Składniki na kruszonkę:3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki masła
1 łyżeczka cukruDo tego owoce sezonowe

Przygotowanie tego śniadania wymaga nieco więcej czasu, ale uwierzcie, że warto. Wieczorem można przygotować kruszonkę na następny dzień i w ten sposób zaoszczędzić czas.

Płatki, masło i cukier mieszamy i zostawiamy w lodówce na noc. Do miseczki wrzucamy owoce sezonowe (idealne są brzoskwinie, maliny, truskawki), przykrywamy kruszonką i zapiekamy w temp 180°C przez 20 minut. W tym czasie możesz wziąć prysznic 😉To danie jest idealne na śniadanie. Świetnie smakuje też na zimno, więc możesz je zabrać do pracy lub spakować dziecku do szkoły.

5. Śniadanie tradycyjne, czyli co na kanapkę???

Składniki:

Puszka czerwonej fasoli (np. typu Kidney)
Puszka tuńczyka w zalewie naturalnej
Pół łyżeczki chrzanu
Sok z połowy cytryny
3 łyżki wody
Sól

Jeśli z przepisu na awokado z tuńczykiem zostało Ci jeszcze trochę ryby, możesz ją połączyć z połową puszki czerwonej fasoli. Dodaj chrzan, cytrynę i troszkę wody. Wymieszaj składniki.

Pasta ma fajny kolor i zawiera rybę, która wcale nie będzie mocno wyczuwalna ( to taki mały trick na niejadki). Ciemny chleb z taką pastą i ogórkiem kiszonym jest boski!Już mi ślinka cieknie! Szykuję listę zakupów na kolejny tydzień i na pewno znajdą się tam składniki do przygotowania tych świetnych śniadań. Spróbujecie? Pamiętajcie, żeby odwiedzić bloga Magdy i polubić fanpage na Facebooku. Znajdziecie tam dużo fajnych inspiracji jedzeniowych!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here